Nyöppnade Gastro Gaspari med fönster och dörrar från Qvesarum

Nyåbnet Gastro Gaspari med vinduer og døre fra Qvesarum

En ambitiøs restaurant, med en lidt luksuriøs men samtidig hjemlig atmosfære, hvor alle skal føle sig velkomne. Det var målet for Mathias Grönberg og Hanna Madsen, da de besluttede sig for at åbne en restaurant i hjembyen Flyinge.

Det er en blæsende og ret kølig morgen i midten af november, og i Gastro Gasparis spisesal er bygningsarbejderne ved at lægge sidste hånd på de sidste detaljer. Selvom den officielle åbning stadig er et par dage væk, har Mathias og Hanna arrangeret en snigpremiere den aften.

En siddeplads til 20 personer, afslører Hanna Madsen.

I køkkenet er kokken Mikael Feuk netop gået i gang med at forberede aftenens menu. På arbejdsbænken i rustfrit stål ligger grøntsager og rodfrugter fra lokale producenter. I varmluftsovnen står et stort ovnfad med sølvfarvede løg.

Vi sætter os i den lille gruppe loungestole ved baren. Med hjælp fra Hanna og Mathias spoler vi båndet ca. 1,5 år tilbage. Det var på det tidspunkt, at ideen om en ambitiøs restaurant i luksuriøse, hjemlige omgivelser blev født i iværksætteren Mathias Grönbergs hoved.

Gammel smedje

Tidligere drev Mathias Gaspari Lodge, et hyggeligt Bed & Breakfast i landsbyen. Forretningen gik godt, og som den rastløse iværksætter, han er, følte Mathias, at det var på høje tid med et nyt projekt.

- Jeg var ved at slå græsset uden for hytten, da Hanna kom gående forbi med sin barnevogn. Vi har været naboer i lang tid, og jeg fik en idé, stoppede plæneklipperen og spurgte, om vi ikke skulle starte en restaurant sammen. Halvanden time senere var vi partnere.

Mathias

Ved siden af hytten lå en gammel smedje, der engang var blevet brugt til at fremstille hestesko til den svenske hær. Den charmerende bygning, som også fungerede som stald for kvarterets heste, havde de helt rigtige forudsætninger for at blive et hyggeligt mødested, tænkte Mathias, som siden han flyttede til Flyinge tolv år tidligere, har renoveret flere gamle ejendomme i landsbyen. Han så det som en naturlig fortsættelse af sit lokale engagement at starte en restaurant der.

- "Tanken er, at det skal være et mødested, både for os, der bor her, og for folk, der kommer på besøg. Flyinge tiltrækker især mange hestefolk, nu behøver de ikke længere at tage til Lund for at spise rigtig god mad.

Hanna

VM-guld og OL-sølv

Mathias og Hannas ambitioner er høje. Drømmen er, at Gastro Gaspari en dag bliver tildelt en stjerne i Michelin-guiden.

- "Det er en drøm, vi lever, at vi en dag bliver så succesfulde og dygtige, at vi fortjener en stjerne. Vi har redskaberne og ambitionerne," siger Hanna.

Gastro Gasparis køkkenchef er Mikael Feuk. Mikael er medlem af det skånske kokkelandshold, Team Kulinar, og har både VM-guld og OL-sølv på sit CV.

Menuen er inspireret af det nye nordiske køkken, forklarer han.

- Det betyder blandt andet, at vi bruger sæsonens råvarer - med smage, der følger årstiderne - og en masse lokale råvarer.

Alle drikkevarer er udvalgt med stor omhu. Dels for at skabe et unikt og personligt sortiment, men også for at få en bredde, der passer til alle forskellige smagsløg og pengepunge," forklarer Mathias Grönberg.

Inspiration fra Qvesarum

Et andet vigtigt element for at nå de ambitiøse mål er miljøet og atmosfæren. De smukke omgivelser selvfølgelig, med utallige hestefolde og bølgende marker, men også selve bygningen. Da Mathias og Hanna overtog smedjen, trængte den hårdt til at blive renoveret. Det, der fangede deres opmærksomhed, og måske mere end noget andet fik dem til at indse potentialet, var den smukke gule håndlavede murstensfacade. Det gamle udtryk skulle bevares, men døre og vinduer skulle udskiftes. For at få inspiration og råd gik de til Qvesarum.

- Det føltes naturligt. Dels fordi de har så smukke produkter, men også fordi de har en enorm erfaring med at renovere gamle bygninger, som de gerne deler ud af.

Mathias.

Stopper op og spørger

Under hele renoveringen har Mathias og Hanna haft en løbende dialog med Qvesarums eksperter. Sammen har de skitseret løsninger og diskuteret alt fra valg af materialer til rækkefølgen, tingene skulle gøres i.

- Nogle gange har de bedt os om at skynde os, andre gange har de bremset os, så vi ikke gør noget, vi vil fortryde.

Hvor den gamle bjælkeport plejede at være, er der nu et stort sprossevindue og en dør i teaktræ. De buede teaktræsvinduer med smukke sprosser sidder samme sted som de oprindelige vinduer.

Hanna fortæller, at folk af og til stopper op udenfor og spørger, hvor de smukke døre og vinduer kommer fra.

Qvesarum har også bidraget til noget af indretningen. Mod den ene væg er der et stort skab med glasdøre, som skal fungere som avec-skab. På væggene er der støbejernsventiler, og på bordene er der rustikke smedejernslysestager.

Mathias og Hanna er meget tilfredse med deres valg.

- Vi talte selvfølgelig også med andre leverandører, men vi fandt ikke nogen, der kunne matche Qvesarum, hverken hvad angår kvalitet eller pris.