Odla & njut i ditt orangeri

Dyrk og nyd i dit orangeri

Designene i Qvesarums orangerier er alle inspireret af det klassiske orangeri. Et skråtag tillader smukt lys at komme ind fra oven og sprossevinduerne indrammer orangeriets grønne omgivelser. Modellerne findes i klassiske havemiljøer og sigtet i designet har været, at det netop skal være et tidløst orangeri, der passer ind i både små og store haver, hvor både dyrkning og det søde lille er i fokus. Her i orangeriet trives både oliventræer, citrontræer, pelargonier og mennesker i en skøn symbiose.

5 TIPS - Dyrk og Nyd i et Orangeri


Designen af ​​Qvesarums orangerier er alle inspireret af det klassiske orangeri. Et sæteritak giver smukt lysindfald oppefra, og de sprossede vinduer indrammer orangeriets grønne omgivelser. Forbillederne findes i klassiske haver, og målet med designet har været at skabe netop et tidløst orangeri, der passer både til små og store haver, hvor både dyrkning og det søde liv er i fokus. Her i orangeriet trives både oliventræer, citrontræer, pelargonier og mennesker i en dejlig symbiose.

I denne artikel giver vi vores bedste tips til dig, der ønsker at bygge og dyrke i et orangeri.

Overvejer du at investere i et orangeri? Så må du ikke gå glip af vores ultimative guide til dig, der overvejer at bygge et orangeri. Her lister vi vores bedste tips, råd og masser af inspiration - kort sagt alt, hvad du behøver at vide, før du beslutter dig for at købe et orangeri.

5 TIPS TIL DIG, DER VIL BYGGE ET ORANGERI

Hver dag får vi spørgsmål om orangerier og hvad man skal tænke på, når man skal bygge et orangeri. Vi deler selvfølgelig gerne vores erfaringer med orangerier, så både du og planterne trives.

Her er vores fem bedste tips til faktorer at overveje, når du bygger et orangeri:

1. Brug mursten til soklen på orangeriet

De fleste af vores orangerier leveres uden sokkel, og vores varmeste anbefaling er at mure en sokkel i håndstrøget mursten. Mursten er både smuk og holdbar og velegnet til orangeriets sokkel. Med mursten kan du også mure forhøjede plantekasser til træer og planter inde i orangeriet. Murstenen tåler fugt og lagrer også varme fra solen, hvilket gør temperaturen i orangeriet mere stabil.

2. Et murstensgulv er både smukt og praktisk

Der er flere gode grunde til, at murstensgulvet er det historisk mest almindelige gulv i et orangeri. Orangeriets bundplade skal have god dræning, hvis du vil dyrke meget i drivhuset. Overskydende vand skal kunne forsvinde ned i gulvet i stedet for at ligge ovenpå. Et murstensgulv, der lægges i satsand inde i orangeriet, vil både tilbyde god dræning og også lagre dagens varme og gøre temperaturen i orangeriet mere stabil. Vil du læse mere? Vi forklarer hvorfor et murstensgulv er et fremragende valg til drivhuse og orangerier.

3. Installer en pejs for at forlænge sæsonen

Med en pejs i orangeriet har du mulighed for at forlænge sæsonen. En lille pejs varmer godt en efterårsdag og gør det muligt for dig at bruge orangeriet i længere tid. I vores sortiment finder du både almindelige pejse samt skorstensfri pejse (som brænder med ethanol). Hvis du vil installere en brændeovn, skal dette allerede være med i skitsen af orangeriet, så byggeriet af orangeriet kan tilpasses efter at en pejs skal installeres. En ethanolpejs kan dog nemt placeres hvor som helst i orangeriet og kræver ingen skorsten.

4. Hav en smuk vandtønde i orangeriet

Smukke egetønder eller gamle vinfade til at have vand i er både dekorative og praktiske. En vandtønde, hvor vandet altid er stuetempereret, er godt for planterne, der trives i varmen og helst ikke vil vandes med koldt vand direkte fra slangen. En fuld vandtønde udjævner også temperaturen i orangeriet, der kan skifte dag og nat.

5. Hav et sted at slappe af i orangeriet

Glem ikke at slappe af og nyde i dit orangeri. Et smukt spiseområde, en caféstol eller hvorfor ikke en daybed? Livet i orangeriet skal være behageligt og afslappende og et sted for samvær lige så meget som for dyrkning.

5 planter, der trives i orangeriet

1. Figen træ

Hvem drømmer ikke om solmodne figner fra et solidt figentræ? Figner vokser hurtigt, og på kort tid kan du have et rigtigt stort figentræ i orangeriet.

2. Oliven træ

Om sommeren trives oliventræet ude i haven, men fra efteråret, når temperaturen nærmer sig nul grader, skal oliventræet tages ind i orangeriet, hvor det trives bedst om vinteren.

3. Vindrue

Lad en vinranke klatre op ad orangeriets vægge for derefter at hænge ned fra loftet. At dyrke vindruer kræver tålmodighed. Det tager flere år, før vinranken har nået op til loftet og får den smukke, knudrede form.

4. Fersken træ

Søde, solmodne og behårede ferskener kan dyrkes udendørs på solrige steder i det sydlige Sverige, men ferskentræet står endnu mere sikkert i orangeriet. Udover smukke, små lyserøde blomster byder ferskentræet på lækre frugter - svære at modstå.

5. Middelhavsblomster

Karakteristiske middelhavsblomster som kamelia, bougainvillea og hibiskus trives i orangeriets varme og bliver en smuk, farverig kontrast til grønningen fra fx oliven- og figentræer.