Instruktioner

Här hittar du instruktioner på hur du bäst monterar, installerar och tar hand om din produkt från Qvesarum.

Tegel- och terrakottagolv

Sådan lægger du et murstensgulv

Lægning og efterbehandling af indendørs- eller drivhusgulve med fix og fugemasse og efterbehandling med Cottobello og Lucer skal ske ved en temperatur på +15 grader. Eventuel gulvvarme skal slukkes en dag før lægningen. Derefter skal underlaget være plant og tørt og kan forbehandles med en klæbeprimer. Vi anbefaler klinkerfix som fastgørelsesmateriale. Når man påfører klæbemassen, skal man bruge en spartel med store tænder. Tryk på de fliser, der måtte bygge lidt ekstra, så fliserne ligger i samme højde. Forvent, at det færdige murstens-/terrakottagulv bygger ca. 10-15 mm mere end flisens tykkelse. Bemærk, at forskellige modeller af gulvfliser kan have forskellige tykkelser, og at der også kan være små forskelle i højden mellem gulvfliser af samme model. Vi anbefaler, at gulvfliserne lægges løst ud på underlaget, før de sættes fast med fix. Det er for at kunne justere eventuelle farvevariationer og fugebredden.

Her kan du læse om, hvordan man lægger gulv i sand.

Sammenføjning

Fugebredden skal være 15-20 mm. Fugematerialet "mørtles" direkte i fugen og presses med en fugepind. Prøv at koncentrere fugemassen til fugerne, og vær omhyggelig med at få fugen på fliserne. BEMÆRK! BØR IKKE FUGES SOM ET KLINKENDE GULV, HVOR FUGEN SPÆDES UD OVER HELE GULVET MED ET FUGEBRÆND, da denne metode efterlader fugerester på fliserne. Eventuelle fugerester, der ender på fliserne, skal vaskes af med linoliesæbe og lunkent vand, efterhånden som fugningen finder sted. Fugemasse, der tørrer ind i flisernes porer og ujævnheder, er svær at fjerne.

Sådan afslutter du et murstensgulv

Vores anbefaling er, at terrakottafliser og gulvklinker altid skal mættes med klinkeolie eller lignende. De bedste resultater opnås ved at bruge den olie (Cottobello) og voks (Lucer), der findes i vores sortiment. Vi har også materialer til at rense fliserne for fuger og snavs (Sanet).

1) Rengør om nødvendigt med Sanet, en del Sanet og tre dele vand.

2. Når gulvet er helt rent og tørt, behandles det med Cottobello. Påfør olien med en blød børste 1-2 gange over hele gulvet, både over fliser og fuger. Poler efter med en blød klud.

3. 4-6 timer efter påføring af Cottobello pensles hele gulvet (både fliser og fuger) én gang med Lucer. 1 liter er nok til ca. 10 m2. Fordel Lucer over både fliser og fuger. Lad det tørre i 24 timer.

Næste dag er gulvet klar til at gå på.

INSTRUKTIONSFILM

Sådan lægger du murstensgulve fra Qvesarum

Fliser og klinkegulve

Flisebelægningsinstruktioner til victorianske fliser Flisegulve

Trin 1: Tjek fliserne. Åbn flere skuffer, og vælg og placer fliser tilfældigt for at få et ensartet udseende (undtagen specielle mønstre med nummererede fliser). Vi accepterer ikke klager, efter at fliserne er blevet installeret. Tjek derfor fliserne omhyggeligt, og reklamér over eventuelle fejl, før du går i gang med monteringen.

Trin 2: Montering For at få en god montering af alle vores stentøjsfliser skal de placeres på en ren overflade, der er helt glat og fri for indtrængende fugt, ved hjælp af en fastgørelsesmasse, der er egnet til den pågældende overflade og egnet til uglaserede stentøjsfliser.

Produkt, der skal bruges: Klæbemiddel egnet til uglaseret stentøj.

Trin 3: Fugning Når fugemassen er helt tør, påføres en fugemasse, der er egnet til uglaseret stentøj, og lad den tørre. For at sikre, at fugerne fyldes ordentligt, kan dette arbejde udføres i flere trin. Sorte og stærkt farvede fuger, som indeholder stærke pigmenter, der risikerer at plette fliserne, anbefales ikke.

Produkter, der skal bruges: Fugemasse eller epoxymasse egnet til uglaseret stentøj.


Trin 4: Rengøring Fugen efterlader en tynd cementfilm på flisernes overflade. Det kan nogle gange se ud som en hvid "film". For at fjerne denne cementfilm bruges et surt produkt sammen med mekanisk behandling/vask. Metode: - Fej/børst overfladen. - Fugt fugerne - Påfør produktet på en del af overfladen (del overfladen op i mindre områder). Lad virke i et par minutter. - Gnid overfladen med f.eks. en hvid skrubbeblok. - Skyl grundigt med vand (om nødvendigt flere gange) for at neutralisere produktet og opsamle cementfilmen. - Lad det tørre, før du går videre til næste trin.
Produkter, der skal bruges: Fugerens egnet til uglaseret stentøj.


Trin 5: Påfør imprægneringsmiddel for at forhindre misfarvning. Dette trin skal udføres efter flisebelægning, fugning og rengøring (trin 1 til 4). Fliserne skal være helt rene og tørre, før denne behandling påbegyndes. Denne behandling er vigtig for meget udsatte områder som brusere og stænkplader i køkkenet og for fliser, der er installeret udendørs. Dette er for at undgå, at farvestoffer (fedt, blæk osv.) trænger ind i porerne.
Produkt, der skal anvendes: Specialiseret imprægneringsmiddel til stentøj.

Instruktioner til regelmæssig vedligeholdelse

Formålet med regelmæssig vedligeholdelse af fliser er at bevare deres oprindelige udseende så længe som muligt. Det kræver, at de bliver vasket med jævne mellemrum. Valget af produkt samt vandets egenskaber, helst blødt, påvirker flisens egenskaber. Generelt bør linoliebaserede produkter ikke anvendes.

Produkt, der skal bruges: Rengøringsmiddel egnet til uglaseret stentøj.

Må ikke anvendes: Brun sæbe eller linoliebaserede produkter. Flusssyre, HF eller lignende produkter.

Vigtig information om klinker

Beregn spild: For at kompensere for spild på grund af skæring anbefaler vi, at du lægger 10% til overflademålene målt på stedet.

Variationer i størrelse

Da denne type fliser hører til gruppen af "ukorrigerede tørpressede fliser med begrænset vandabsorption", kan deres dimensioner variere inden for de tolerancer, der er fastsat af akkrediterede organer (specifikation fra det franske institut for bygningsforskning CSTB og den nuværende standard EN 14411). For denne type fliser, der leveres usorteret, skal man derfor regne med en fugebredde på 2-3 mm, og på grund af denne begrænsning kan det være nødvendigt at foretage justeringer.

Nye variationer

Da disse fliser er fremstillet af naturmaterialer, kan der forekomme mindre variationer i farvenuancen mellem forskellige produktionsserier af fliser i samme farvenuance. Derfor kan vi ikke garantere, at farverne er de samme i tilfælde af supplerende ordrer. Opbevaring af fliserne Vores fliser, især dem, der er limet på papir eller fiberdug, skal opbevares på et tørt sted.

Betongulv

Lægning

Vores betonfliser lægges på samme måde som en almindelig klinkeflise i fix og samles derefter med en klinkefuge. Vi anbefaler en fugebredde på 18-20 mm mellem fliserne. Ved lægning af betonfliser er forbruget af fix ca. 3 kg/m2 og forbruget af fuge ca. 6 kg/m2.

Fugning

Fugebredden bør være 15-20 mm. Fugematerialet "mures" direkte ind i fugen og presses med en fugepind. Prøv at koncentrere fugemassen til fugerne, og vær omhyggelig med at få fugen på fliserne. BEMÆRK! BØR IKKE FUGES SOM ET KLINKENDE GULV, HVOR FUGEN SPÆDES UD OVER HELE GULVET MED ET FUGEBRÆND, da denne metode efterlader fugerester på fliserne. Eventuelle fugerester, der ender på fliserne, skal vaskes af med linoliesæbe og lunkent vand, når fugningen finder sted. Fugemasse, der tørrer ind i flisernes porer og ujævnheder, er svær at fjerne.

Behandling af overfladen

Vi anbefaler at behandle gulvet med linolievoks. Påfør linolievoksen meget tyndt med en svamp. Lad den hærde i henhold til anvisningerne på emballagen, og polér derefter med en blød klud, f.eks. et gammelt frottéhåndklæde. En liter linolievoks er nok til ca. 30 m2. Olievoksen giver betongulvets overflade en glans og en silkemat fornemmelse.

Lægning af belægningssten og havefliser

For at sikre en smuk og holdbar belægning er det vigtigt, at forberedelsesarbejdet udføres korrekt i forhold til den belastning, som området skal udsættes for.

Underlaget skal være jævnt og stabilt - og det skal også fungere som et drænsystem for regnvand. Hvis underlaget ikke dræner vandet væk, vil belægningen ofte være fugtig, hvilket kan føre til ujævnheder i form af sætninger og hulrum. De følgende afsnit indeholder tips og vejledning til arbejdet med belægninger samt mange andre ting, der har med have- og jordfliser at gøre.

Underlag til havesten og fliser

Før udgravningen skal området markeres med pæle og snor for at angive overfladen på den færdige murstensbelægning. Belægningens overflade skal ligge lidt over den omgivende jord.

For at sikre stabile kanter skal underlaget være ca. 250 mm bredere end den færdige belægning.

Jorden fjernes til en dybde, der svarer til den samlede tykkelse af underlaget, udjævningslaget og belægningen - dog skal al muldjord fjernes ned til det faste underlag. Bunden komprimeres med en valse eller pladevibrator med et let fald fra midten til siderne.

Bundlag

Til bærelaget skal der bruges stabilgrus uden ler med en grov kornstørrelse, da laget både skal bære belægningen og fungere som dræn.

Laget skal have en ensartet tykkelse og komprimeres fra kanten mod midten med en vibrator, så det er jævnt og 30-40 mm under belægningsstenens bund.

Udjævningslag

Udjævningsgruset/sandet med en kornstørrelse på 1-8 mm fordeles jævnt i et lag på 30-50 mm og udjævnes ved hjælp af et helt glat udjævningsbræt.

Nivelleringsbrættet styres af nivelleringsstænger i form af kraftige rør eller brædder, der lægges helt fladt på begge sider af området i den endelige højde ÷ belægningens tykkelse + ca. 10 mm til komprimering.

Ikke-vævet stof

En fiberdug kan lægges mellem bærelaget og udjævningslaget eller under bærelaget for at stabilisere underlaget.

Fiberdugen må IKKE lægges mellem udjævningslaget og belægningen, da belægningen så vil være løs.

Placering af fiberdugen mellem afretningslaget og murstenene vil stadig ikke forhindre ukrudt i at vokse mellem murstenene, da det normalt vokser i sandet i fugerne.

Anvendelse

Stabilgrus og afretningsgrus/sand vil synke 15-20% under komprimering. Husk at tage højde for dette, når du bestiller.

Lægning

Før udlægning kontrolleres det komprimerede udjævningslag endnu en gang med udjævningsbrættet.

Jordfliser og havefliser lægges med en fuge på 2-5 mm i det valgte lægningsmønster med et fald på ca. 10 mm pr. meter.

Stram en snor for at kontrollere flisernes retning. Der må ikke bruges hammer eller hammere på jordfliser og havefliser.

Til sidst spredes et tyndt lag tørt strandsand eller finkornet kvartssand. Sandet fejes ind i fugerne, og belægningen vibreres med en gummimåttevibrator.

Derefter fejes sandet igen ind i fugerne og vibreres, indtil fugerne er helt fyldte, og stenen er låst på plads.

Kanter

Belægningens kanter sikres mod glidning med nedtrampet jord. Kanterne kan også sikres med jordsten eller havesten sat på højkant. Det er også muligt at placere en skjult kant af trykimprægnerede brædder, der kun når halvdelen af belægningsstenen.

Til indgange og veje med middel trafik: Brug belægningssten. Udjævningslag: 30-40 mm sand/stenmel Bundlag: 150-2 mm singels Bundsikringslag: Eventuelt 150 mm grove singels.

Til terrasser og områder med let trafik som f.eks. carportindgange: Brug belægningssten eller havesten. Udjævningslag: 30-40 mm sand/stenmel Bundlag: 100-120 mm singels

Til havestier og gangbroer: Brug havefliser eller belægningssten. Udjævningslag: 5-10 cm sand/stenmel Bundlag: Ikke nødvendigt, men 10 cm singels giver stabilitet og dræning.

Her er kanten af stien sikret med havesten på højkant og et komprimeret udjævningslag under jordoverfladen.

Mønstre til lægning af belægningssten og havefliser

Lægningsmønstre og farvevalg er med til at give belægningen en personlig karakter.


For ensartethedens skyld anbefales det, at man bruger det samme mønster til alle havens belægninger og i stedet skaber variation med forskellige farver eller kanter. Kanterne på belægningssten er meget mere blanke end den rustikke overflade. Derfor anbefales det ikke at lægge gangstier med belægningssten på kanten.

Kvartsfuger - Velegnet til jord- og havesten.

Halve led - Velegnet til mursten til jord og have.

Halv fuge på kanten - Velegnet til havefliser.

Sildebensmønster - Velegnet til fliser på jorden og i haven.

Sildebensmønster på kanten - Velegnet til havefliser.

Diagonal halvfuge - Velegnet til brolægning og havefliser.

Blokfuger - bedst egnet til lerfliser

Firkantet mønster på kanten - kan kun lægges med havefliser.

Diagonal kvartsfuge - Velegnet til havefliser.

Vedligeholdelse af teak

Træ er et levende materiale, som kræver en vis vedligeholdelse for at bevare sin oprindelige form og holdbare overflade. Hvis vedligeholdelsen forsømmes, tørrer træet og trækker sig sammen, hvilket resulterer i revner. For at Qvesarum Byggnadsvårds garantier skal gælde, skal disse instruktioner følges. Intervallerne mellem vedligeholdelsen afhænger af dørens og/eller vinduets placering. Hvis døren/vinduet er i en udsat position med sol og vind, kræves der hyppigere vedligeholdelse, end hvis panelerne er i en beskyttet position. Når teaktræet begynder at blive lysere og miste sin glans, er det tid til at give det olie.

1. Hvis teaktræet er meget angrebet af snavs og sorte pletter, bør det rengøres med Osmo Wood Renewer. Følg instruktionerne på det produktark, der følger med træfornyeren.

2. Hvis træet er gråt, kan du enten slibe med sandpapir "240" og derefter oliere med Timberguard, teakpigmenteret. Følg anvisningerne i punkt 4 nedenfor.

3. Ved mindre aflejringer på træet rengøres døren/vinduerne med vand og sæbe, før de olieres.

4. Slib med sandpapir "240". Børst slibestøvet af, og påfør rigeligt Timberguard-olie (c). Lad det tørre et stykke tid, og fjern det overskydende med en klud. Gentag denne procedure, indtil døren/vinduet har absorberet olien overalt og er mættet.

Maleri med linoliemaling

Mal i tynde lag. Linoliemaling har et højt pigmentindhold og dækker godt selv i tynde lag. Det er ikke nødvendigt at påføre farven hurtigt, men at arbejde den ordentligt ind i træet, da det tager lidt tid at tørre. Når du synes, at du har malet så tyndt, som du kan, kan du fortynde lidt.

Ottossons har produceret over to timers instruktionsfilm med detaljerede anvisninger, hvor du kan se alle trinene til at gennemføre dit maleprojekt på den bedst mulige måde.

På Ottossons YouTube-kanal finder du nu tydelige anvisninger på, hvordan du maler vinduer, lasurmaling med linoliemaling på snedkerarbejde, et-lags maling på træ udendørs, facademaling uden terpentin og meget mere. Filmene giver detaljerede instruktioner, hvor du kan se alle trin, så du kan udføre dit malerprojekt på den bedst mulige måde.

Se Ottossons filmhär

INDENDØRS - UBEHANDLET TRÆ - MALING MED LINOLIEMALING

1. Grunding - Fortynd malingen med 10-20% balsamterpentin. Tørretid: 1 - 2 dage

2. Mellemstrøg - Mal med ufortyndet farve. Tørretid: 2 dage

3. Slutmaling - Mal med ufortyndet farve. Tørretid: 2 dage. For højere glans kan der tilsættes 5-10 % Ottossons linoliemaling til slutfarven. For en mere mat glans kan der tilsættes 10-15 % balsamterpentin til mellem- og slutstrygningen.

UDENDØRS - UBEHANDLET TRÆ - MALING MED LINOLIEMALING

1. Grunding - Bland malingen som følger: ca. 35% linoliemaling, 50% linolie, 15% balsamterpentin. Tørretiden varierer med vejret, beregn 3-4 dage i tørt og varmt vejr.

2. Mellemstrøg - Mal med ufortyndet farve på glatte overflader. Fortynd farven med 10 - 20% balsamterpentin på ru overflader. Tørretid: 1 - 2 dage

3. Slutstrygning - Mal med ufortyndet farve. Tørretid: 1 - 2 dage

MALING MED LINOLIEMALING PÅ METAL

1. Rustbeskyt overfladen med jernpulver - Rustbeskyt bart jern med to lag jernpulver. Fortynd farven i det første lag med 10% balsamterpentin. Tørretid: 1 - 2 dage pr. lag.

2. Sidste lag

Jernmunken behøver ikke at blive malet over, medmindre du ønsker en anden farve. Påfør to lag af den endelige strygefarve, ufortyndet. Tørretid: 1 - 2 dage pr. lag.

Montagevejledning til vindeltrapper

Gevind på platform eller topbeslag på midterstolpe Hold fast mod beslag for at lodde i midterstolpe. Marker på gulvet, hvor midterstolpen skal være. Fjern platformen/topbeslaget.

Træk alle trin på midterstolpen, og sørg for, at det specielle nederste trin trækkes på først og ender i bunden (trinnet kan trækkes på som en fjeder, hvis du vil have balance). BEMÆRK Det nederste trin er lidt anderledes end de andre, fordi det i den bredere del har et gevindhul til den første balustrade. Afslut med et topbeslag eller en platform fra Elite.

Fastgør trappen enten til din eksisterende platform i bjælken (hvis du har et topbeslag på trappen) eller til åbningen i bjælken (hvis du har en Elite-platform). Der er en fastgørelsesplade på undersiden af Elite-platforme, bor huller i fastgørelsespladen for passende placering af fastgørelsen i bjælken.

Gelændere

Alle standardgelændere undtagen ét har en ca. 300 mm lang 10 mm gevindstang i enden. Den første balustrade på det nederste trin har en 25 mm lang 16 mm gevindstang i enden.

Begynd på det øverste trin, og afslut med at skrue trinnet med den korte gevindstang ind i det første hul i trinnets forkant. Juster det første hul på det andet trin med det bageste hul på det første trin. Placer en balustrade i hullerne, og spænd løst med den medfølgende 10 mm møtrik og skive. Gentag, indtil alle gelændere er på plads, og alle trin er forbundet.

ToptrinHvis du har en Elite-platform, har du også en topstolpe, og i bunden af den er der et hul med gevind til en 10 mm gevindstang. Gevindstangen skrues gennem det forborede hul i platformen og det bageste hul i det øverste trin og spændes fast i bunden med en 10 mm møtrik og skive.

Fastgørelse af gelænderet


Hvis dit gelænder er i to dele, skrues de sammen med de medfølgende skruer. (Disse to dele skrues sammen, før de monteres på gelænderne) Der skal to personer til at montere gelænderet, hvoraf den ene holder gelænderet på plads på det øverste trin. Skru gelænderet fast på gelænderet med de medfølgende skruer, begynd fra det nederste trin og gå opad, indtil gelænderet er fastgjort på alle gelændere. Spænd derefter gelænderet fast forneden. Det er nemmest at skære håndlisten til med en boltsaks eller en nedstryger.

Bemærk! Gelænderet er lavet af blødt stål, og selvom gelænderet bøjes til den korrekte form på fabrikken, kan materialet i gelænderet nogle gange forsøge at bøje sig tilbage til sin oprindelige form. Derfor kan det være nødvendigt med nogle justeringer for at få gelænderet til at placere sig korrekt, og et godt værktøj til dette er et par store rørtænger.
Ekstra gelænder (hvis mere end 1 gelænder pr. trin)

De indfældede gelændere er forborede og har gevind i begge ender, og trinnene er også forborede. Skru først gelænderet løst fast til gelænderet med de medfølgende skruer uden at stramme dem, og skru dem derefter løst fast nedefra. Når alle gelændere er skruet løst fast både foroven og forneden, spændes alle skruerne.

Bemærk! Tving ikke skruerne ind i gelænderet, hvis de trækker i gevindene på skrå, skal hullet gevindskæres igen med en 6 mm hane.

Det anbefales, at gelænderet svejses fast til den øverste stolpe. Når gelænderet er fastgjort, og alle balustre er på plads, fyldes skruehullerne igen og slibes eventuelt med sandpapir for at få en behagelig overflade.

Vedligeholdelse og rengøring af badeværelsesmøbler fra Qvesarum

Sådan gør du rent

Ved rengøring af stel og marmorplade anbefaler vi, at man bruger en blød klud og et mildt rengøringsmiddel, f.eks. en mild sæbeopløsning. Lad aldrig vand eller rengøringsmiddel tørre ind i marmorpladen, men tør hurtigt overfladen af og tør derefter efter med en tør klud. For at rengøre porcelænsvasken i badeværelsesmøblet skal du bruge en skuresvamp og et rengøringsmiddel beregnet til rengøring i badeværelser.

Vedligeholdelse Vi anbefaler, at marmorpladen på vores badeværelsesmøbler jævnligt olieres med stenolie. Stenolien er beregnet til f.eks. marmorpaneler og beskytter panelet mod snavs og kalk. Møblerne er penselmalede, og efter mange års brug kan farven slides af, f.eks. ved de knopper, hvor man åbner og lukker møblet. Hvis du vil male igen, skal du først slibe overfladen lidt, skrue knopperne af og derefter male det slidte område igen.

Mangler du nogle instruktioner?

Fortæl os, hvad du mangler, og vi vil gøre vores bedste for at tilføje flere instruktioner.