Carina Arneryd tilbragte alle sin barndoms sommerferier og juleaftener her i den gamle lade lige uden for Sjöbo. Efterhånden blev det også et sommerparadis for hende og hendes mand Michaels tre børn. Båndene til huset og stedet er stærke, og da børnene flyttede hjemmefra, besluttede parret at flytte ud af byen på fuld tid.
- "Men vi følte, at vi ville tilpasse huset til helårsbeboelse. Det skulle isoleres, og vi ville gerne have mere lys og luft ind i rummene, som var ret små og mørke," siger Carina. Men hvordan tilpasser man en klassisk skånsk lade til det moderne liv uden at ødelægge dens særlige karakter? Familien spekulerede og skitserede, og selv de tre voksne børn blev involveret. Nogle af svarene fandt de i Qvesarums showroom i Slogstorp.
- Jeg har altid godt kunnet lide serien, og nu føltes den helt rigtig til dette hus.
Åsa Thunberg hos Qvesarum blev en vigtig sparringspartner i processen. Blandt andet når det gjaldt valg af vinduer og hvordan de skulle placeres. Åsa mindes især planlægningen af den nye spisestue, som familien havde bygget til mod nord.
- Jeg kom der, da man havde slået et stort hul i den nordlige væg for at påbegynde tilbygningen. Der var en fantastisk udsigt mod enge og marker, og det føltes naturligt for os at udnytte det og satse på mange vinduer. Med taget åbent op til kip, ti sprossede vinduer og en dobbelt glasdør mod haven føles den nye spisestue som en lys og luftig veranda. Den nye udsigt inspirerede også til at satse på haven med klassiske stier og blomstrende bede
Et køkken, der passer til huset
Også køkkenet, som ligger i den vestlige del af huset, havde brug for at blive opdateret for at blive mere funktionelt. Men ligesom resten af huset ønskede man, at det skulle have en stil, der passede til husets alder og karakter. Valget faldt på et Qvesarum køkken, der kunne tilpasses rummets forhold. Her lå der længe et gammelt teglgulv. - "Da vi begyndte at rive vægge ned, blev gulvet desværre ødelagt, men så kunne vi erstatte det med Qvesarums håndlavede teglgulve," fortæller Carina.
Et sted til afslapning
I stuen står en stor åben pejs af gråsten, som Carinas forældre engang murede op af sten, de selv havde gravet op ude på markerne. Dengang som nu spreder pejsen varme og hygge, når man sætter sig ned i sofaerne foran. For hele familien er huset et sted for afslapning og samvær.
At komme hjem herhen er lidt som at tage på retræte.
For Carina og Mikael har livet på landet også ført til, at de tilbringer meget mere tid udendørs. Mikael spiller golf på banen, som ligger et stenkast fra deres hjem. Carina hygger sig med sine alpakkaer, som går i folden ved siden af haven. Og så passer hun sine planter og afgrøder - i orangeriet trives tomaterne
Udeliv i orangeriet
Investeringen i et orangeri handlede om at forlænge udendørssæsonen, så man kunne være "næsten" udenfor selv når det regner og blæser. Men det skulle ligge så tæt på huset som muligt, og det blev det virkelig.
Orangeriet Victoria i FSC-mærket teaktræ er på 15 kvm, men her er det blevet forlænget med en passage, der forbinder det med huset. Carina og Mikael har indrettet det med smukke ældre møbler og tæpper, som bidrager til en varm og hyggelig stemning. I vinduerne står smuk keramik, som Carinas forældre købte af den lokale keramiker Elfstrand i 1940'erne og 50'erne.
Åsa kom med forslaget om, at vi skulle bygge orangeriet sammen med huset, og det blev virkelig vellykket. Det er så nemt at gå ud her, og i løbet af sommerhalvåret fungerer det både som dagligstue og spisestue.
I dag er det gamle slægtshus et 200 kvadratmeter stort, lyst og moderne hjem med masser af plads til familie og venner. Men familien mener, at husets karakter og hjerte er intakt.