Første gang Hanna prøver fodbadet
- Hanna Hansson Cederberg, administrerende direktør for Brösarps Gästgifveri og SPA, sætter fødderne i det varme fodbad og rækker ud efter bøtten med fodsalt. "Jeg har ikke haft tid før," forklarer hun undskyldende, mens de hvide krystaller opløses i vandet.
Hyggefaktoren er høj inde i orangeriet
Der er kun få uger til jul, og uden for de store vinduer i kroens nybyggede orangeri stiger dampen op fra de opvarmede pools. En mand lægger sin badekåbe på en af liggestolene og lader sig glide ned i det tempererede vand. Inde i orangeriet brænder ilden. Hyggefaktoren er høj, atmosfæren varm og afslappende. "Det er præcis, hvad vi ønskede at opnå," siger Hanna. "Vi har fået så meget ros fra vores gæster. De kan godt lide følelsen af at være udenfor, men stadig indenfor, hvis du forstår, hvad jeg mener.
Fra læreruddannelse til CEO for Brösarps Gästgifveri
Der er gået 30 år, siden Hannas far, Anders Cederberg, overtog det historiske Brösarps Gästgifveri på Österlen i Skåne. 15 år siden - eller er det endnu længere siden? Hun var lige blevet færdig med sin læreruddannelse, og tanken var, at jobbet på kroen skulle være midlertidigt. 15 år senere er hun der stadig, men nu i rollen som administrerende direktør. Og ikke kun det: Hun nyder det, siger hun, og har ikke fortrudt en dag, at hun fulgte i sin fars fodspor.
En af grundene til, at hun nyder det så meget, er, at der sker ting hele tiden. Virksomheden udvikler sig. Ambitionen er at skabe noget, der føles nyt og moderne, men uden at miste den indbydende følelse, som har kendetegnet de skånske kroer gennem historien. I dag driver Hanna kroen sammen med sin mand Pontus. Far Anders er 84 år gammel, men arbejder stadig hver dag. Et vigtigt skridt i udviklingen var, da familien besluttede at supplere virksomheden med et spa. Det er nu ti år siden. Den gamle stald, der hørte til nabohuset, blev renoveret, og der blev bygget et spa-område med to indendørs pools.
Spaen var en øjeblikkelig succes
Spaen var en succes, og snart indså Hanna og Pontus, at de var nødt til at udvide den, men hvordan gør man det i en lille skånsk landsby som Brösarp, hvor husene ligger tæt, og grundene er små?
Ud fra denne ikke helt enkle ligning blev ideen om et orangeri født. Et sted, der ikke bare er en bygning, men en oplevelse i sig selv, hvor gæsterne kan tage et fodbad og slappe af foran en beroligende ild.
Valget af et orangeri fra Qvesarum var lidt af en tilfældighed, fortsætter Hanna. Samtidig var der - efter at have kigget på flere andre modeller og leverandører - ingen tvivl om, hvilket orangeri der stod øverst på ønskelisten.
Hvordan var det en tilfældighed?
- "Min far og jeg var ude at køre en dag og besluttede os for at stoppe ved Qvesarums udstilling i Slogstorp. Da vi så deres fantastiske FSC-certificerede teak-orangeri, vidste vi, at det var det rigtige. Vi pegede på orangeriet og sagde: Sådan et skal vi have!
Orangeriet blev skræddersyet efter kroens behov.
Det, der først fangede Hannas opmærksomhed, var ikke de olierede teakvinduer, men de håndlavede mursten, der er brugt til gulvene, gavlene og soklerne.
- "Det er så utroligt smukt," siger Hanna.
En ting, der adskiller kroens orangeri fra mange andre orangerier, er dets størrelse. Bygningsarealet er 4x10 meter, hvilket er betydeligt mere end standardmodellerne, som er designet til at passe ind i rammerne af et parcelhus eller et attefall-hus.
"Fordelen ved Qvesarums orangerier er, at de laves på bestilling og derfor kan tilpasses helt efter kundens ønsker," siger Hanna. Den model, som parret startede med, hedder Alva og er en af tre modeller i Qvesarums sortiment af orangerier. Ud over klassiske vinduer, med eller uden sprosser, har det også et stort foldedørsparti, som kan åbnes helt op. For at mindske indsynet fra naboerne valgte Hanna og Pontus at få muret gavle i håndlavede røde mursten.
- "Murstenene giver en meget varm og indbydende følelse. Vi ønskede, at det skulle føles moderne på vores måde. En blanding af gammelt og nyt," siger Hanna.
I marts 2022 var orangeriet endelig på plads.
Orangeriet blev bestilt midt under den igangværende pandemi, hvilket betød, at leveringstiden var længere end normalt. Noget, som personalet på Qvesarum var meget åbne omkring fra starten, forklarer Hanna. Alligevel føltes ventetiden meget lang.
- Det er, hvad der sker, når man virkelig ønsker sig noget. Man bliver utålmodig.I marts 2022 ankom orangeriet endelig. Nu er Hanna og Pontus i gang med at planlægge et nyt orangeri. Denne gang i forbindelse med restauranten.
Hun har kun godt at sige om Qvesarum som leverandør.
- "Qvesarum har håndteret det rigtig godt og har været en stor støtte i hele processen. Da vi besluttede, hvordan orangeriet skulle se ud, tegnede de det op for os. Vores arkitekt brugte så den tegning som grundlag for byggetilladelsen.